HTML

The Legend of Zelda

A The Legend of Zelda játékszériával kapcsolatos személyes élmények beszámolója.

Ezentúl itt vagyok megtalálható

Utolsó kommentek

eBay használati segédlet

2009.03.25. 15:45 supermario4ever

Van egy olyan gondolatom, hogy akik olvassák a blogot, azokban esetleg felmerülhetett az igény (már aki nem tag) hogy kipróbálja az eBayt, és vásárolhassanak maguknak olyan dolgot, amit szeretnének maguknak tudni, esetenként jóval kezdezőbb áron. Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani.

Hogyan definiálható az eBay? Végülis ugyanolyan, mint a Vatera, vagy a Teszvesz, csak nemzetközi szinten. Tehát, lehet eladni, vásárolni, vagy licitálni. És bizony tényleg szinte mindent meg lehet vásárolni, ami kézzel fogható, mert a világon szinte mindenki számára elérhető, és olyan dolgokat is lehet kapni, amiket csak egy bizonyos régióban, pl. japán játékokat. Ebben más, mint a magyar licitáló oldalak, na meg az sem utolsó szempont, hogy nagyobb a bizalom egymás itánt, és nemcsak azért, mert ha nem megy minden jól, akkor biztos negatívat fog adni, hanem meg merem kockáztatni, hogy alapvető emberi bizalom, és becsület is megvan bennük, de erről majd később.

Most lássuk a regisztráció menetét. Nagyon fontos, hogy minden adatot megadjunk, kitöltetlen mezővel a regisztráció sikertelen. megbízható az eBay, biztos, hogy nem adják át harmadik személynek a személyes adatainkat, illetve csak a másik félnek sikeres licit után. Elég az egyik eBayre regisztrálni, az aztán az összes többi eBayen használható. Én a brit eBayt részesítem előnyben, de az amerikai, német, ausztrál eBay is sok jó dolgot rejt magában, és ha már nagyon nem találom meg a keresett terméket, akkor hívom segítségül a francia, olasz, vagy spanyol eBayt. Ezek mind használhatók egy felhasználóként. Amennyiben a regisztrációs mezőt kitöltöttük, akkor kapunk az E-mail címre egy aktiváló-linket, amivel megerősíthetjük a regsztrációnkat.

Viszont ezzel csak licitálást, vásárlást lehet intézni. Ha valaki eladni is szeretne, annak szüksége lesz bankkártyára. De nem is akármilyenre, mert külföldön csak dombornyomott kártyával lehet fizetni. Ez Visa vagy MasterCard lehet. Aki rendelkezik ilyen kártyával, annak érdemes a forintszámla mellé külön devizaszámlát vezetni, mert így pontosan annyi euró/dollár/font megy le a számlánkról, vagy megy fel rá, amennyi pénzről szó van.

Licit előtt mire figyeljünk? Azt tudni kell, hogy szinte az összes eladó a Paypal fizetési módot részesíti előnyben. Hogy mi ez, arról később írok. Amennyiben nem paypallel szeretnénk fizetni, mindenképp beszéljük meg előbb az eladóval, hogy az általunk választott fizetési mód megfelel-e neki, mert nem biztos, hogy igen, és utólag sok kellemetlenség adódhat, hogy ezt hogy oldjátok meg. Tehát, licit előtt mindig előbb kérdezni. Ha elsőre nem megy bele, akkor én szoktam néha utána írni, hogy ez nekem nagyon kell, hogy biztos lehet abban, hogy ki fogom fizetni, és meg fogja kapni a pénzt. Nem mindig, de előfordult, hogy így már belementek. Még egy fontos tényező: Ha Amerikából kívánunk licitálni, és ha nagyon drágálljuk a postaköltséget, akkor azt is érdemes megkérdezni, hogy nincs-e olcsóbb, mert azért szokták a drágábbat írni, mert akkor első osztályú küldeményként megy, és szinte 100%, hogy megérkezik, ezáltal leveszi az eladó a terhet a válláról, hogy ő mindent jól csinált. De mindig van olcsóbb postaköltség. Ha ilyet kérünk, mindig ígérjük meg, hogy vállaljuk a felelősséget, és ha nem érkezne meg a termék, akkor nem reklamálunk, mert akkor szinte biztos, hogy lesz egy olyan pk, mely legalább feleannyiba kerül, mint a meghirdetett. És nem kell félni, mert olyankor is szinte mindig megérkezik, és általában 1 héten belül.

A licitálás a következőképp történik: Ha megláttunk egy terméket, ami szimpatikus, és anyagi keretünk is van rá, és ha több nap van a licit lejártáig, akkor érdemes rákattintani az adott terméken belül a "Watch this item in my eBay!" linkre. Így eltárolódik a termék linkje a "My eBay" részlegünkbe, így ha később szeretnénk megnézni hogy áll a termékünk, akkor elég csak a My eBay linkre rákattintani, ugyanis van egy fontos íratlan szabály: SOHA NE licitáljuk az utolsó percek lejárta előtt! Azzal, hogy pl. 6 nappal a lejárta előtt licitálunk meg valamit, azzal csak a végső árat emeljük meg, mert úgyis lesz addig valaki, aki túllicitálja. Én is nem egyszer jártam már úgy, soha nem felejtem el, amikor vadásztam a Mario Party 2-t, hogy napokkal előtte meglicitáltam, de mindig túllicitálták, és még akkor is kapunk E-mailes értesítést a licit lejártáról, ha nem nyertük meg az adott terméket. Ebben kiírták, hogy végül mennyiért kelt el a termék, és én csak lestem, hogy egyes elvetemült gyűjtők akár az eredeti ár fölé is mennek, csak hogy a birtokukban legyen az áhított játék, jelen esetben a Mario Party 2, ami nagyon ritka, ezért nagyon drágán is adják. Gyakorlottabb licitálók azt szokták csinálni, hogy amikor már csak 1-2 perc van hátra, akkor két ablakban megnyitják a terméket, az egyikben folyamatosan frissítik, a másikban, meg (ha túllicitálták) magasabb licitet tesz. És tényleg, komplett verseny megy 1-1 termékért.
A licitről még egy fontos tudnivaló. Mindig, amikor licitálni szeretnék, érdemes előbb elgondolkodni azon, hogy mennyi az a maximum ár, amit kiadnánk érte. Mert tételezzük fel, hogy mondjuk van a brit eBayen egy Zelda Phantom Hourglass játék, aminek látjuk, hogy 5 fonton áll a licitje, és ha mi akár 20 fontot is kiadnánk érte, akkor ne habozzunk 20-at írni. Ekkor a következő történik: Ha megvan a licit, akkor nem azt írja ki, hogy 20 font eddig a licit mértéke, hanem mondjuk 5.10. És ez jó nekünk, mert aki mondjuk következő (utánunk levő) licitnek megadja az 5.10-es értéket, azt nem fogadja el a gép, mérten, hogy tudja, hogy mi akár 20 fontot is kiadnánk érte. És ha véget ér a licit, és nem licitálják túl, akkor nem 20 fontot kell érte kiadni, hanem mindig annyival egy lépcsőfoknyival többet, amennyi az utolsó licit volt. Tehát, ha mondjuk 10 fontot adott érte valaki, akkor a végső fizetési összeg 10.10 lesz nekünk. Szóval ravasz dolog ez az eBay, sokat lehet nyerni, de egy meggondolatlan mozdulattal legalább ugyanennyit lehet veszíteni.

Ha egy licitet megnyertünk, vagy megvásároltuk "Buy it Now"-val, akkor kapunk egy E-mailes értesítést arról hogy miénk a termék, és megkapjuk az eladó adatait. Mindenképp írjünk neki E-mailt, pláne, ha másképp fizetünk. Hogy milyen fizetési módok merülhetnek fel? A legelfogadottabb, a Paypal. Van egy weboldala, ahova beregisztrálhatjuk a dombornyomott kártyánkat. Aztán ezzel a weboldallal is lehet külföldre pénzt átutalni. Ennek három nagy előnye van: 1. Az utalás teljesen ingyenes, 2. Azonnal megkapja a másik fél a pénzt, 3. Teljesen megbízható, csak pontos összeget utal át, se többet, se kevesebbet. Ha sikeres az utalás, akkor az eladó értesít minket, hogy megvan a pénz, küldi a terméket. Ez a legegyszerűbb, ezért szeretik sokan. A második ismert fizetési módszer a bankkártyás utalás. A sikeres külföldi utaláshoz egy nagyon hosszú egyedi kódra lesz szükség az eladótól, ezzel tudunk utalni külföldre. Az utalás összege általában csak másnap érkezik meg a másik fél számlájára, és ez nekünk plusz költségbe fáj. Harmadik lehetőség postán keresztük csekkel fizetni, ekkor az eladó lakcímére lesz szükség, de ez nem ajánlott, mert nagyon drága a feladási díj. És végül a negyedik módszer, amit én leggyakrabban szoktam alkalmazni, az hogy postán, borítékban feladjuk a pénzt. Még ebbe szoktak a leginkább belemenni az eladók. Ekkor azt kell csinálni, hogy el kell menni egy pénzváltóhoz, ugyanis nekünk az adott ország valutájával kell fizetni. Kérni dollárban, vagy bármi másban az adott összeget, és kifizetni. Ha ez megvan, akkor le kell zárni egy borítékba, megcímezni, és lehetőleg elsőbbségivel. Ajánlva nem fontos feladni, mert sokkal drágább, és így is-úgy is megérkezik a levél a másik félhez. Az ajánlás csak arra szolgál, hogy ha esetleg valami probléma merülne fel, akkor van egy azonosítója a levelünknek, és tudják, hogy mi történt vele. Elsőbbségit viszont érdemes rárakni, mert az csak max. 50 forint, és sokkal gyorsabban érkezik meg oda a levél. Így Amerikába általában 440 forint, a világ többi országába is hasonló összegű lehet. Ha megérkezett a pénz, akkor kapunk egy értesítést, és küldi a másik fél a terméket. De ahogy feljebb írtam, a fizetési, és a szállítási módot mindig még a licit alatt érdemes megbeszélni az eladóval, nehogy utólag érjenek kellemetlenségek.

Általában a küldéstől számítva 1 hét alatt érkezik meg Magyarországra a termék. Ha megvan, és minden rendben van, akkor már csak egy dolgunk maradt hátra: Visszajelzést (feedback) hagyni. Ezt a kis link a My eBayen belül kell kitartóan keresni, mert jól elrejtették. De érdemes, mert ha elégedettek vagyunk, ez lehet a hálának egy jele, mert még a tízezer feletti értékeltek is szoktak örülni egy-egy pozitívnak. Sajnos előfordult, hogy semlegeset, vagy negatívat hagynak azok, akik elégedetlenek. És itt jön képbe a százalékos rendszer, amit minden felhasználónév mellett láthatunk. Ez az összes értékeléshez képest a pozitív minősítések arányát láthatjuk. Nincs erre konkrét törvény, ezt magamnak szoktam mondogatni, hogy 95% felett teljesen megbízható, 90-95% azért érdemes szétnézni a profiljában, de 90% alatt már előfordulhat, hogy több komoly hibát vétett, ezeket már érdemes óvatosan kezelni.

Röviden ennyi lenne. Remélem, többen kedvet kaptatok az eBay használatára. Sikeres licitet, és egyvalamit nem szabad elfeledni: Okosan, és felelősséggel licitálni és vásárolni!

4 komment

Címkék: ebay

A bejegyzés trackback címe:

https://thelegendofzelda.blog.hu/api/trackback/id/tr751025047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fax 2009.05.06. 01:54:20

Szia, jó a cikk! Tudnál arról is írni, amikor eladásra szeretném használni, mit és hogyan kell/célszerű megadni? -fax

Lefogyó blogger 2010.06.08. 18:52:11

Sziasztok!

Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is előfordult már, hogy egy CD-t, DVD-t, vagy csak egy fan pólót akartatok rendelni a neten, de nem lehetett kérni a Magyarországi szállítást, mert ide le volt tiltva. Köszönhető ez annak, hogy a k.rv. postások mindent ellopnak, azt amerikai bolt meg újra küldi az ellopott dolgot, mert vásárlóbarát! Csak ez hosszú távon nem éri meg neki.

Így az Egyesült Államokbeli vásárlásoknál én eddig mindig a www.viaddress.com ingyenes csomagtovábbítási rendszerét használtam, és teljesen meg vagyok elégedve vele. Eddig mindig bevált, használtam már az http://www.amazom.com-nál és az http://www.ebay.com-nál is.

A regisztráció ingyenes a www.viaddress.com oldalon. Ezután kapunk egy személyes USA-beli címet, amit használhatunk bármely USA-beli kereskedőnél történő vásárlás során, a Viaddress továbbküldi a csomagot a mi országunkba.

Ha az amerikai kereskedő nem fogadná el a nemzetközi, vagy a magyarországi bankkártyákat, akkor a Viaddress megvásárolja helyettünk az árut külön díj nélkül, majd elküldi nekünk. Nekünk csak az áru értékét és a szállítási költséget kell fizetnünk.

Remélem nem számít reklámnak, csak tele volt a hócipőm, hogy egy csomó helyen nem fogadják el Magyarországot célállomásnak.

supermario4ever · https://lnk.bio/supermario4ever 2010.06.09. 05:26:35

Nem számít annak, köszönjük szépen a segítséget! Én kevés ilyennel tapasztaltam, hogy Magyarországra nem szállítanak, sőt, nekem még a postával sem volt semmi bajom. De ha valaki ilyen alternatív megoldáshoz fordul, meg tudom érteni abból kifolyólag, hogy miket olvastam a postáról más blogokban. Döbbenet.

KertelendiElemer 2011.12.13. 17:34:12

Sziasztok!

Ajánlanék egy szuper dolgot, talánveletek is előfordult már, hogy egy CD-t, DVD-t, akartatok rendelni a neten, de nem lehetett kérni a Magyarországi szállítást, mert ide le volt tiltva.

Az Egyesült Államokbeli vásárlásoknál én eddig mindig a www.viaddress.com ingyenes csomagtovábbítási rendszerét használtam, és teljesen meg vagyok elégedve vele. Eddig mindig bevált, használtam már az http://www.amazom.com-nál és az http://www.ebay.com-nál is.

A regisztráció ingyenes a www.viaddress.com oldalon. Ezután kapunk egy személyes USA-beli címet, amit használhatunk bármely USA-beli kereskedőnél történő vásárlás során, a Viaddress továbbküldi a csomagot a mi országunkba.

Ha az amerikai kereskedő nem fogadná el a nemzetközi, vagy a magyarországi bankkártyákat, akkor a Viaddress megvásárolja helyettünk az árut külön díj nélkül, majd elküldi nekünk. Nekünk csak az áru értékét és a szállítási költséget kell fizetnünk.
Szerintem nagyon jó dolog ez, hogy ezen az úton mi is rendelhetünk Amerikából! Próbáljátok ki ti is!
süti beállítások módosítása